ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ - οδηγίες για γονείς

Των

Παυλίδη Γιάννη ? Τασούλα Ηλία

Μαθητών της Β? Τάξης του 2ου Γυμνασίου Γρεβενών

 

Το διαδίκτυο είναι ένα δυναμικό εργαλείο. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην κατάκτηση της γνώσης. Όμως  πολλοί κίνδυνοι βρίσκονται σ? αυτό. Τα παιδιά κινδυνεύουν από εξάρτηση και εθισμό με αποτέλεσμα  να παραμελούν την πραγματική ζωή και να ενδιαφέρονται μόνο για την εικονική. Δεν τρώνε, δεν αθλούνται, δεν διαβάζουν, δεν κάνουν παρέες. Μπορούν να πέσουν θύματα διαφημιστικής παραπλάνησης που τα οδηγεί  σε λανθασμένες αγορές, σε ηλεκτρονική πειρατεία ή άλλες αξιόποινες πράξεις. Στο διαδίκτυο, ειδικά στα chats,  κρύβεται  πλήθος παιδεραστών. Οι γονείς οφείλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Εμείς βοηθάμε από εδώ δίνοντάς τους σχετικές οδηγίες.

 

·      Μη δαιμονολογείτε όταν αναφέρεστε στο internet. Τα παιδιά σας μπορούν να έχουν πρόσβαση από παντού, από τα κινητά τους, από τα σπίτια των φίλων και των παππούδων, από τα internetcaf?. Το διαδίκτυο δεν είναι ούτε εχθρός ούτε πρόβλημα, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση αυτού από όλες τις πλευρές.

 

·      Ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους, κάντε βόλτες, βρείτε κοινές δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν ευχάριστα και δημιουργικά μακριά από τον Η/Υ.

 

·      Αναζητήστε στο internet τα βίντεο της καμπάνιας  saveinternet. Δείτε τα μαζί με τα παιδιά σας και κουβεντιάστε τα.

 

·      Μάθετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους και πείτε τους ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι online προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι καθώς και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να δίνουν κανένα στοιχείο τους σε κανέναν. Μην τους δίνετε τους αριθμούς των πιστωτικών σας καρτών.

 

·      Μην εξοπλίζετε τον υπολογιστή στον οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας με αχρείαστο υλικό και συσκευές όπως web cameras, scanners, μικρόφωνα κτλ τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά σας με επικίνδυνα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που διαθέτετε τέτοιες συσκευές να τις συνδέετε μόνο όταν πραγματικά χρειάζονται.

·      Πολλές φορές τα παιδιά πιστεύουν ότι ήταν λάθος τους που είδαν ή που τους είπαν κάτι άσχημο στο internet και αποφεύγουν να το πουν καθώς δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Κάντε τους γνωστό πως δεν φταίνε αυτά για αυτό που είδαν και πως σε κάθε περίπτωση να σας ενημερώνουν για ότι συμβαίνει.

·      Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε σημείο του σπιτιού που θα μπορείτε να βλέπετε αυτά που βλέπουν τα παιδιά. Δείξτε πως ενδιαφέρεστε για το τι μαθαίνουν στο διαδίκτυο αλλά και για το διαδίκτυο αυτό καθαυτό.

·      Πάντα να ελέγχετε τον τηλεφωνικό σας λογαριασμό για ύποπτες κλήσεις και ποσά. Πολλές φορές μπορούν να γίνουν κλήσεις προς αριθμούς που προσφέρουν ύποπτο περιεχόμενο. Οι κλήσεις αυτές μπορούν να γίνουν εντελώς κρυφά ακόμα και από το παιδί σας.

 

·      Μάθετε για τις κάρτες προπληρωμένου ηλεκτρονικού χρήματος. Τις χρησιμοποιούν συχνά τα παιδιά στα διαδικτυακά τους παιχνίδια.

 

·      Δημιουργήστε μια λίστα με συμβουλές προς τα παιδιά σας (όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω) και κολλήστε κοντά στην οθόνη του υπολογιστή που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να τις έχουν πάντα υποψιών τους.

 

·      Υποστηρίξτε και ενθαρρύνεται την σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας.

 

·      Χρησιμοποιήστε προγράμματα τα οποία φιλτράρουν αυτά που βλέπουν στο διαδικτύου τα παιδιά σας, αλλά και που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τι θα δουν και που θα μπουν.  Μη ξεχνάτε όμως πως τα παιδιά σας ίσως είναι «εξωγήινοι» τεχνολογικά πιο προχωρημένοι από εσάς.

 

·      Αν δεν γνωρίζετε για το διαδίκτυο, φροντίστε να μάθετε είτε από κάποιο ειδικό είτε ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά σας.  

 

Περαιτέρω έρευνα

Χρήσιμες  πληροφορίες  για την ασφαλή  χρήση του διαδικτύου  μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://blogs.sch.gr/internet-safety/

Προώθηση της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου από το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Περιέχει πολύ κι αξιόλογο υλικό.

http://www.saferinternet.gr/

Δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα SaferInternet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

http://www.hasiad.gr/

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/page.htm

Η διαδικτυακή τοποθεσία της εκστρατείας "Get Safe Online". Θα βρείτε υλικό υποστήριξης ειδικά σχεδιασμένο για νέους ανθρώπους, για τους δασκάλους τους και για τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, με διαδραστικά σενάρια, κουίζ, σχέδια μαθημάτων και οι συμβουλές.

http://www.cyberkid.gov.gr/

Πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προβολή του internet και την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους σ? αυτό.

http://techteam.gr/forum/topic/53655-Odhgies-gia-asfalh-xrhsh-toy-diadiktyoy-gia-goneis

Από εδώ αντλήσαμε το υλικό για το άρθρο αυτό.